Kulig Zbójnicki
z pochodniami w Bieszczadach

Bieszczadzki Kulig

czyli tętent kopyt w białym puchu

Wyobraź sobie zimowe bieszczadzkie doliny, gdzie gałęzie jodeł uginają się pod śniegiem. Głęboko w białym puchu zasypane są drogi i skrzą się od pochodni oblodzone strumyki. Na pograniczu zmroku krajobraz błękitnieje i nagle czernieje. Spokój i harmonię zagłusza tętent kopyt. Zdyszane konie mkną przed siebie a my mkniemy na saniach w konnym zaprzęgu, w rękach pochodnia z trzaskającym ogniem. Śpiew, śmiech i pęd! Pochodnie rozświetlają drogę. Na końcu tej drogi płonie już ognisko, czekają rozgrzewające napitki, kiełbaska!
Tak wyglądają bieszczadzkie kuligi! Za dnia – ze wspaniałymi widokami, nocą z pochodniami. Niesamowitej zabawie nie ma końca! Spróbuj – na pewno nie zapomnisz!

Jedynie u nas zamówisz kulig z NAPADEM ZBÓJNICKIM! Jedyna oferta kuligu, na których to nie tylko przejazd „na długość”, ale prawdziwie regionalna opowieść, napitki i jedzenie!

Wspaniała zabawa dla grup dorosłych i dla dzieci.

W planie wycieczki:

  • Dojazd na miejsce startu i spotkanie z woźnicami i zbójnikiem!
  • Przejazd w wozach na płozach w dolinie Rabskiego Potoku ( info dla grup: tras mamy kilka, w zależności od wybranego miejsca i warunków pogodowych  każdorazowo trasa wymaga uzgodnienia)
  • Nasz zbój / przewodnik  po drodze opowiada ciekawostki o zwiedzanym terenie, na wybranych trasach miniemy wspaniałe drewniane cerkiewki, które zwiedzamy. Dzięki niemu klimat kuligu jest niepowtarzalny! 
  • Na trasę kuligu zapalimy ognisko i przy nim pobiesiadujemy. Spróbujemy regionalnych kiełbasek brzozowskich, domowych proziaków pieczonych w piecu kaflowym, podkarpackim przysmakiem, rozgrzeje nas grzaniec , dla chętnych miód pitny  a także ciepłą herbatą w przypadku dorosłych uczestników kuligu – grzańcami. 
  • Na ognisku dla odważnych zbójnickie konkursy!
    • Na ognisku spróbujemy lokalnych smakołyków: kiełbaska brzozowska, ciepła herbatka z korzennymi przyprawami, proziak – rodzaj podpłomyka z masłem wymieszanym z przepysznym czosnkiem niedźwiedzim, na rozgrzewkę grzaniec galicyjski lub miód pitny.  

      Zbójnik towarzyszy nam przy każdym kuligu. Ale dla grup spragnionych mocniejszych wrażeń  możemy także zorganizować napad zbójnicki na kulig (opcja dodatkowa) ! Nasze napady nawiązują do tradycji szlachty parającej się zbójowaniem w XVII wieku. Rodem jak z serialu „Rycerze i Rabusie”! Zbójnicy napadną naszą grupkę, machną kełefem, wystrzelą z pukawki, rzucą rubasznym żartem, obiorą z kosztowności… no chyba że wydarzy się coś innego i będą musieli zwrócić nam coś w zamian, co będzie cenną pamiątką z  zimowych Bieszczadów.

  • Rozśpiewany powrót do miejsca startu

Galeria

Kulig Zbójnicki w Bieszczadach

Cena dla klientów indywidualnych

99 zł / bilet normalny

89 zł / bilet ulgowy (do 18 lat)

dzieci do 3 lat bezpłatnie

Co jest w cenie?

  • W cenę zawsze wliczony jest kulig w zaprzęgu konnym (z płozami gdy jest śnieg, gdy śniegu brak na kołach),
  • przewodnik/ zbójnik,
  • ognisko (proziaki, kiełbaski, herbata, kechup, musztarda, ogórski kiszone, masło czosnkowe, grzaniec/miód pitny),
  • pochodnie,
  • ubezpieczenie. 

Dojazd na miejsce startu: Własny

Oferta dla grup zorganizowanych

CENA: od 79 zł

zorganizujemy kulig w dowolnym terminie na jednej z wybranych tras: 
  • Okolice Baligrodu – Dolina Rabskiego Potoku 
  • Okolice Łopienki w Dolinie rzeki Solinki 
  •  Okolice Górzanki 
  • okolice Dwernika – Bieszczady wysokie 

    CENA dostosowana do wymagań grupy.

OPCJE DODATKOWE DLA GRUP :

  1. NAPAD ZBÓJNIKÓW     
  2. MENU REGIONALNE 
  3. PIECZONY BARAN
  4. WODZIREJ

 

Co zawiera oferta?

  • W cenę zawsze wliczony jest kulig w zaprzęgu konnym (z płozami gdy jest śnieg, gdy śniegu brak na kołach),
  • przewodnik/ zbójnik,
  • pochodnie,
  • zabawy zbójnickie przy ognisku, 
  • kieliszek zbójnickiej okowity dla kurażu (dla dorosłych),
  • ubezpieczenie. 

Zamów regionalne ognisko + 25 zł/osoba

Na ognisku spróbujemy lokalnych smakołyków:
• Kiełbaska brzozowska – lokalna i najlepsza z dostępnych
• Ciepła herbatka z dodatkiem rozgrzewającego imbiru,
• Proziaki (podkarpackie przysmaki) – rodzaj podpłomyka z masłem
czosnkowym
• Pajda chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem ze zbójnickiej piwnicy
• Grzany miód pitny i grzane wino

 

Zamówienie i płatność

Rezerwacja

Aby zarezerwować termin i wycieczkę wystarczy jeden telefon lub mail, my zajmiemy się resztą!

  • Telefonicznie lub mailowo ustalamy najbardziej odpowiadający Waszym życzeniom program z dobranymi atrakcjami (przedstawiony powyżej program jest tylko propozycją, którą możemy zmodyfikować zgodnie z Waszymi życzeniami).
  • Wysyłamy ofertę z wolnymi terminami i propozycjami zakwaterowania.
  • Po akceptacji oferty wypełniamy formularz rezerwacji, na podstawie którego sporządzamy umowę.
  • Podpisujemy umowę precyzyjnie określającą zakres świadczeń oraz terminy płatności.

Kontakt

Kontakt telefoniczny 

13 30 67 888
721 215 453
697 075 795

Godziny pracy biura

Poniedziałek  – Piątek | 9:00 – 17:00

Sobota | 10:00 – 15:00

kontakt mailowy 

biuro@pawuk.pl

Transport

INFO: Dla Waszej wygody możemy także zająć się organizacją transportu bezpośrednio z Waszej okolicy.

Dbamy o to by był to bardzo dobrej klasy bus/autobus z protokołem pokontrolnym stanu technicznego od Policji lub ITD.

Własny transport:  Jeśli zaś macie przewoźnika, z którym zwykle współpracujecie i wolicie skorzystać z jego usług, to super. W

Nasze referencje

Biuro Podróży PAWUK powstało w Bieszczadach w 2012 roku. Bez przerwy udoskonalamy naszą ofertę, a naszą pracę uhonorowano kilkoma prestiżowymi nagrodami potwierdzającymi jakość  usług. Równie ważne są dla nas referencje od naszych Klientów, ale przede wszystkim miłe wspomnienia grup, które gościliśmy w Bieszczadach. 

Najlepszy Produkt Turystyczny Podkarpacia 2018
Statuetka Marszałka Województwa Podkarpackiego
Orły Turystyki 2018
Sprawdź opinię
Referencje od GRUP