Nazwa pochodzi od prozy, czyli sody, bez której proziaki nie mogą powstać
Na naszych wycieczkach często serwujemy je naszym klientom – niezrównanie smakują z masłem i czosnkiem niedźwiedzim
Receptur ich robienia jest wiele, my mamy dla Was poniżej dwie – z naszego regionu:
1️⃣ Proziaki wg przepisu pana Romana Glapiaka (Agroturystyka „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym)
Składniki: 0,5 kg mąki, 2 szklanki kwaśnego mleka, 2 łyżeczki sody, pół łyżeczki soli.
Wykonanie: mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić luźne ciasto. Z ciasta odkrawać kawałki i rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Smażyć na rozgrzanej płycie kuchennej lub na patelni bez tłuszczu. Podawać z masłem, twarogiem, marmoladą i zimnym mlekiem.
2️⃣ Proziaki z serem – wg przepisu pani Marii Wojnar z Dukli (Beskid Niski)
Składniki: 1 kg mąki, 20-30 dag białego sera, 1 całe jajo, 2 żółtka, 2 szklanki kwaśnego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka sody.
Wykonanie: mąkę przesiać z wodą, dodać pozostałe składniki i zarobić kwaśnym mlekiem ciasto. Uformować wałek, pokroić go w plastry, rozwałkować owalne placki o grubości 1 centymetra. Smażyć z obu stron na skraju blachy kuchennej, tak by ich nie przypalić. Wspaniale smakują posmarowane świeżym masłem i popijane mlekiem lub zbożową kawą z mlekiem.
Życzymy smacznego